12.04.2023

Održana 1. Studentska međunarodna konferencija ”Važnost interdisciplinarnosti u sportu”

Studentska sekcija za znanost KIFOS, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, uspješno je organizirala 1. studentsku međunarodnu konferenciju ”Važnost interdisciplinarnosti u sportu”. Konferencija je održana 17. i 18. ožujka 2023. godine u prostorijama Građevinskog i arhitektonskog fakulteta. Cilj Konferencije bio je omogućiti studentima, trenerima i svim zainteresiranima prenošenje novih spoznaja iz znanosti te prenošenje iskustava iz prakse. Pozvani stručnjaci i znanstvenici, prepoznali su da je cilj Konferencije povezivanje studenata različitih područja te su znanje iz svog područja nesebično podijelili svim sudionicima. Dvodnevni program Konferencije sastojao se od predavanja i radionica čiji je cilj bio prikazati integrativnost pristupa sportu i zdravlju te upoznati sudionike s primjenom praktičnih alata u znanosti i praksi. Osamnaest predavača-stručnjaka iz raznih područja izložilo je svoj rad na Konferenciji. Istovremeno, devet studenata s različitih fakulteta (kineziologije i medicine)  su bili voditelji radionica na kojima su prikazali sudionicima na koje se načine korištenjem vlastite kreativnosti mogu steći korisna znanja i stvoriti vlastite alate te ih primijeniti u svakodnevnom radu. Prvi dan Konferencije započeo je registracijom sudionika i svečanim otvorenjem kojem su prisustvovali predavači, sudionici i gosti.

Sve prisutne na Konferenciji pozdravila dekanica Kineziološkog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević u uvodnom govoru, predstavila rad Kineziološkog fakulteta Osijek, posebice je pohvalila rad Studentske sekcije za znanost KIFOS koji su organizatori Konferencije.

Kratki govor održao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je pohvalio ovu inicijativu, rad Kineziološkog fakulteta Osijek te predstavio projekt Sportskog inkubatora te kandidaturu Osijeka za titulu Europske regije sporta 2024.

Prigodne riječi uputio je rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac koji je pohvalio rad djelatnika i studenata Kineziološkog fakulteta Osijek te je službeno otvorio 1. studentsku međunarodnu konferenciju ”Važnost interdisciplinarnosti u sportu”.

Poslije svečanog otvaranja uslijedila su predavanja. Prvo predavanje održao je Dubravko Ižaković, prof. predstavivši temu ”Osječko-baranjska županije je Europska regija 2024”. Unutar svog predavanja je predstavio prošlost, sadašnjost i budućnost Osječko-baranjskog sporta. Drugo predavanje održao je Ivan Karuc, mag.cin. s temom ”Važnost prevencije i rehabilitacije ozljede ACL-a u sportu: Znanstvena pozadina i praktične implementacije”. Tijekom svog predavanja, magistar Karuc je predstavio nove znanstvene spoznaje na području prevencije i rehabilitacije ozljede ACL-a te nove generalne preporuke u području prevencije i rehabilitacije drugih ozljeda. Jan Homolak dr.med. je predstavio temu ”Učinak galaktoze na funkciju skeletnih mišića” unutar koje je razradio fiziološke mehanizme i pozadinu uloge galaktoze i ostalih šećera u funkciji skeletnih mišića. Sljedeće predavanje održao je Sandro Venier, mag.cin., bacc.physioth. koji ”Mitovi u fitnesu i fizioterapiji” skrenuo pozornost na krivo usvojene spoznaje u području fitnesa i fizioterapije. Ivan Kodvanj dr.med. je predavanjem ”Gastrointestinalne promjene u maratonu” kroz interdisciplinarni pristup prikazao fiziološke mehanizme tijekom maratonske utrke koji je svim polaznicima pokazao koji se sve procesi odvijaju tijekom maratonske utrke i prezentirao načine putem kojih se mogu negativni efekti maratona na organizam reducirati. Sljedeće predavanje održala je Maja Vidaković, mag. psych koja je temom ”Trud ili talent – što je važnije?” predstavila različite metode koje na različite načine mogu pomoći sportašima.

Unutar prvog dana konferencije, studenti Kineziološkog fakulteta Osijek su zajedno s studentima Medicinskog fakulteta Osijek održali nekoliko zanimljivih radionica. Prvu radionicu su održali studenti Medicinskog fakulteta Osijek Petar Šušnjara, Tena Zovkić i Mirela Okolić uz mentorstvo prof.dr.sc. Ines Drenjančević. Tema radionica bila je ”Krvni tlak – Mjerenje krvnog tlaka kod aktivnih sportaša, rekreativaca i početnika”. Studentice Kineziološkog fakulteta Osijek Jana Gregurić i Sara Aščić održale su dvije spojene radionice pod temama ”Gyko – inercijski uređaj za analizu kretanja segmenata tijela” te ”Optogait – uređaj za analizu pokreta i funkcionalnu procjenu”. U prvoj radionici su predstavljane mogućnosti korištenja Gyko uređaja u području rehabilitacije, prevencije te kondicijskog treninga. Nakon završene prve radionice s Gyko uređajem, studentice Jana Gregurić i Sara Aščić su krenule s drugom radionicom i demonstracijom Optogait uređaja. S obzirom na mogućnost povezivanja Optogait i Gyko uređaja, druga radionica je bila nadogradnja prve. Osim teorijskog prikaza mogućnosti Optogait uređaja te prikaza i analize dobivenih podataka, prikazani su i rezultati prikupljeni sinergijom Gyko i Optogait uređaja. Slijedeću radionicu vodili su studenti Kineziološkog fakulteta Osijek Blago Čepo i Rita Šolaja koji su predstavili radionicu s temom ”Kinovea – Sustav za biomehaničku analizu pokreta”. Kinovea je sustav za biomehaničku analizu pokreta često korišten u sportu i rehabilitaciji. Zadnju radionicu na Konferenciji održali su studenti Kineziološkog fakulteta Osijek Nikolina Užnik i Ivan Paravac s temom ”Photo-finish – demonstracija mogućnosti primjene aplikacije”. Photo finish je aplikacija koja omogućuje pouzdano mjerenje vremenskih parametara koji često mogu biti izrazito važni u sportu.

Drugi dan konferencije započeo je s panelom u kojem su sudjelovali Andrej Beck, Ivan Kos te Robert Seligman. Tijekom panela, panelisti su predstavili sadašnje i buduće planove te su odgovorili na sva pitanja sudionika te su ih pozvali da zajedno svi gradimo budućnost Osječkog sporta. Nakon panela slijedilo je predavanje Tina Gojevića, mag.cin. koji je predstavio temu ”Unilateralna disfunkcija dijafragme: fiziologija, mjerenje snage i trening dišnih mišića”. Osim dijeljenja znanstvenih spoznaja, predstavio je i praktičnu implementaciju različitih metoda treninga koje sudionicima Konferencije omogućuju razumijevanje i primjenu tih metoda kod svojih sadašnjih i budućih sportaša. Sljedeće predavanje održao je Zoran Špoljarić, mag.cin. koji je s temom ”Sadašnjost i budućnost parasporta” unutar koje je predstavio trenutno stanje parasporta, prikazao primjer zemalja od kojih možemo učiti te put kojim bi se trebao razvijati parasport. Nakon Zorana Špoljarića, mag.cin. slijedilo je predavanje Ane Sršen, koja je s temom ”Paraplivanje” u interaktivnom predavanju predstavila svoj put do najviših uspjeha u parasportu. Prvi online predavač na Konferenciji bio je Velibor Viboh, mag.physioth, dipl.physioth koji je u virtualnom okruženju predstavio temu ”Fizioterapija u sportu”. Tijekom svog predavanja, predstavio je rad u Davis cup reprezentaciji, načinu suradnje s ostalim članovima reprezentacije te prikazao metode koje je radio i planira raditi s vrhunskim sportašima. Sljedeći predavač na konferenciji bio je Kristijan Ilovača koji je s temom ”FBI academy – fit challenge” predstavio svoj put odlaska na FBI akademiju te sve teškoće koje su mu se našle na putu kao i način na koji ih je uspio savladati. Josip Ćelić je bio sljedeći predavač koji je s temom ”Sport u policiji” predstavio mogućnosti kineziologa u sportski sustav u policiji. Također, dotaknuo se važnosti kondicijske pripreme i održavanja tjelesne spremnosti u policiji te mjesto kineziologa i u tom području. Kondicijski trener Hrvatske kondicijske reprezentacije dr.sc. Marin Dadić, održao je predavanje s temom ”Uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije, pogled iz Backstage-a” unutar kojeg je iz prve ruke predstavio pozadinu uspjeha naše nogometne reprezentacije. Slijedeće predavanje održao je Jovan Kuzmanović, mag.cin. koji je s temom ”Praktična primjena dijagnostike u sportu” predstavio mogućnost i primjenu dijagnostičkih metoda koje su validirane i korisne, a lako dostupne. Zadnje predavanje je održao Josip Rešetar, mag.nutr.  s temom ”Uloga nutricionista u profesionalnom sportu i rekreaciji”. U online obliku, predstavio je mogućnost suradnje nutricionista sa ostalim članovima stožera bilo koje ekipe te objasnio zašto je nutricionizam važan za uspjeh. Sa glavnom porukom o važnosti interdisciplinarnosti, Josip Rešetar je zatvorio drugi dan Konferencije.

Na Konferenciji su sudjelovali studenti s tri hrvatska Sveučilišta: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Također, zabilježeno je prisustvo studenata Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru te studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerzitata u Novom Sadu. Ukupan broj sudionika na Konferenciji bio je174.

Nakon završene Konferencije provedena je anketa svih sudionika s ciljem dobivanja povratne informacije i evaluacije kvalitete same Konferencije. Povratne informacije imaju važnu ulogu jer svakako omogućuju poboljšanje, prilagođavanje i poticaj za iduću Konferenciju.

VIDEO KONFERENCIJE 

studentska konferencija 2023 izvjesce 

Dokumenti