08.05.2024

Tjedan karijera na KIFOS-u

U sklopu Tjedna karijera Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 7. svibnja 2024. održano je predavanje  ̎ Kineziolog kao poduzetnik- dobri primjeri prakse ̎  u suradnji Kineziološkog fakulteta Osijek i Alumni udruge Kifos. Predavači su bili Gorana Radetić, mag. cin. i Ivan Brajković mag. cin. koji su svoju karijeru nakon završetka studija Kineziologije usmjerili u poduzetničke vode. Gorana Radetić, poduzetničku karijeru započela je još  tijekom studiranja vođenjem rekreacijskih grupnih programa. Po završetku studija, nastavila se educirati i stručno usavršavati. Završila je CIL- trogodišnji trening – studij kliničke psihologije i duhovnosti,  zatim 4 godine bazičnog i naprednog modula Gestalt edukacije za terapeute te Master u Gestalt psihoterapiji. Trenutno je voditeljica u Centru Osobne Moći u Osijeku. Ivan Brajković mladi poduzetnik s četverogodišnjim radnim iskustvom, vlasnik je i terapuet u MTKA Osijek (Obrt za Manualne terapije i Kineziološke aktivnosti) te se dodatno educirao i usavršavao u području masaže, manualne terapije i spinalnih manipulacija. Ima iskustva rada s vrhunskim sportašima, poput igrača NK Osijeka, RK Nexe-a, NK Istre 1961 i drugim.

Gorana Radetić i Ivan Brajković, dva su različita primjera kineziologa u poduzetničkom svijetu, koja su svojim predavanjima pokušala prenijeti iskustva i strasti kako bi nadahnuli i ohrabrili mlade studente na njihove poduzetničke korake u budućnosti. Predavanje je održano na Kineziološkom fakultetu Osijek, a prisustvovali su studenti prve godine Sveučilišnog prijediplomskog studija Kineziologije

Sljedeće predavanje održao je Velibor Viboh, mag.physioth., online predavanje na temu „Alpha et omega” – početak i završetak. Na početku, ukratko je upoznao sudionike sa svojim trenutnim radom i  uspjesima koje je ostvario nakon čega je uslijedilo predstavljanje samog početka njegovoga puta. Tijekom tog dijela predavanja, Velibor je prikazao kako početci često mogu biti teški i trnoviti, ali i nužni kako bi se postigao uspjeh. Prikaz samog početka stvaranja velikih stvari i teškoća koje se pojavljuju, sudionicima su bili izuzetno zaintrigirani, jer je Velibor uz predstavljanje teškoća predstavio i načine na koje se  on nosio s njima.
U drugom dijelu predavanja, Velibor se detaljnije dotaknuo trenutnog stanja i planova u budućnosti te je prikazao opremu koju koristi u svom radu i podijelio nekoliko ohrabrujućih poruka pristunim studentima. Na kraju je ostavio kontakt podatke kako bi mu se svi zainteresirani sudionici mogli obratiti ukoliko se budu odlučili ići istim ili sličnim putem. Također, napomenuo je da je otvoren za potencijalne suradnje čime je naglasio ono što bi svakako trebala biti izuzetno velika poruka svima, a to je da bez obzira koliko si uspješan, uvijek se od nekog drugog može učiti i napredovati.

Četvrtak, 9. svibnja 2024. s početkom u 11 sati u dvorani Pampas na Kineziološkom fakultetu Osijek, u sklopu tjedna karijera održano je pozvano predavanje na temu pod nazivom: Za karijeru nakon sportske karijere  – stanje i perspektive u Osječko-baranjskoj županiji kojega su održale prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica, predsjednica Komisije za dual karijeru u sportu HOO-a i Snježana Pejčić, voditeljica Karijernog centra za sportaše HOO-a.U uvodnom dijelu predavanja sudionici su upoznati s temeljnim pojmovima o dualnoj karijeri u sportu, problemima s kojima se susreću sportaši u sustavu obrazovanja i minimalnim standardima dualne karijere u sustavu obrazovanja. U drugom dijelu pozornost je usmjerena na kompetencije koje sportaši stječu u sportu i načinima vrednovanja stečenih kompetencija u sustavu obrazovanja, vrednovanju sudjelovanja u izvannastavnim sportskim aktivnostima i akademskom sportu. Obzirom da je Zajednica sportova Osječko-baranjske županije sudjelovala na projektima: Promocijski dani „Za karijeru nakon sportske karijere“ (2014), 2. Uspješna karijera nakon sportske karijereSustav podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini, a I. Gimnazija u Osijeku u projektu „Važnost mentalnog zdravlja učenika – sportaša“ (2023), predstavljeni su rezultati projekata i uloga magistara kineziologije kao budućih prof. tjelesne i zdravstvene kulture, trenera, menadžera u klubu, roditelja.

U sklopu predavanja sudionicima je predstavljen video prikaz „Sport i obrazovanje“, prikaz o uspješnim sportašima Osječko-baranjska županije snimljen za potrebe projekta promocije dualne karijere u sportu (2014) godine. U završnom dijelu predavanja predavači su se osvrnuli na ulogu akademske zajednice u dualnoj karijeri u sportu i na ulogu Karijernog centra za sportaše u HOO-u te suradnju s Karijernim centrom Sveučilišta u Osijeku. Predavanje je završeno radom i raspravom u manjim grupama i na kraju dual karijera kvizom, a najbolji studenti su nagrađeni simboličnim nagradama HOO-a. Predavanje je bilo otvorenog tipa za širu javnost, a sudionici predavanja bili su studenti 1. godine diplomskog studija Kineziološkog fakulteta  i gosti.

U petak, 10. svibnja 2024. s početkom u 11 sati u dvorani Pampas na Kineziološkom fakultetu Osijek, u sklopu tjedna karijera održano je pozvano predavanje na temu pod nazivom: „Per aspera ad astra – Preko trnja do zvijezda“ kojega su održali samozatajni junak hrvatskog sporta, kondicijski trener svjetskog glasa u različitim sportovima, osvajač više od 30 olimpijskih, svjetskih i europskih medalja za hrvatski sport, dr. sc. Pero Kuterovac i Tamara Despot, mag.cin., uspješna plesačica u standardnim i latinoameričkim plesovima, višestruka državna prvakinja i dugogodišnja reprezentativka, koordinatorica kondicijske pripreme u nogometnoj školi GNK Dinamo i kondicijska trenerica prve momčadi GNK Dinamo, stručna suradnica i kondicijska trenerica Hrvatske ženske nogometne reprezentacije, a danas kondicijska trenerica Nacionalnog ansambla LADO.

Predavanje je bilo namjenjeno studentima Kineziološkog fakulteta Osijek i široj zainteresiranoj javnosti, a koliko su naši predavači cijenjeni i rado slušani, govori podatak da je dvorana Pampas na KIFOS-u bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Pero i Tamara su na vrlo osebujan, zanimljiv i nadasve inspiritivan način ispričali svoj životni put, prisjetili se svojih početaka u profesionalnoj karijeri, podijelili s nama svoje dugogodišnje iskustvo i stručna znanja povezana sa specifičnostima i izazovima rada s vrhunskim sportašima te podijelili brojne savjete. Posebno su istaknuli važnost svojeg obrazovanja na Kineziološkom fakultetu te pozvali studente na kontinuirano stručno usvajanje novih i usavršavanje postojećih znanja i praćenja novih metoda rada, jer “Znanje je moć”, rekao je Francis Bacon engleski filozof, a naši predavači ponovili i nekoliko puta.

Predavanje je završeno brojnim pitanjima studenata, trenera, nastavnika i ostale publike te Perinim obećanjem da se vidimo nakon završetka Olimpijskih igara koje se održavaju ove godine u kolovozu u Parizu, kada će nam Pero ponovno doći u goste i predavati na temu Periodizacije treninga.

Ovim predavanjem službeno je završen Tjedan karijera na Kineziološkom fakultetu Osijek. Još jednom zahvaljujemo svim sjajnim predavačima koji su se odazvali našem pozivu i omogućili nam provedbu zanimljivog, korisnog i motivirajućeg tjedna. Tko zna, možda je baš netko od njih utjecao na životni put i odabir profesionalne karijere za nekoga od naših studenata.