10.02.2023

SUDJELOVANJE NA SVEČANOSTI DANA PARAOLIMPIJSKOG SPORTA I PROGLAŠENJE NAJUSPJEŠNIJIH SPORTAŠA U 2022. GODINI

Svečanost povodom Dana paraolimpijskog sporta i 26. proglašenje najuspješnijih sportaša po izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora za 2022. godinu održano je 30. siječnja 2023. godine u Zagrebu.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naglasio je kako su uvjeti u kojima su se parasportaši  pripremali i osvajali odličja tijekom proteklih godina i posebno 2022. godine bili izazovni, no oni nisu posustali. Ponovno su nas učinili ponosnima, i to na više razina.

Sport je jedna od rijetkih konstanti koja nam daje snagu i u najtežim vremenima. Paraolimpijke i paraolimpijci ponovno su pokazali kako su u mogućnosti graditi i pružiti tu snagu. Ne samo na sportskim terenima, već i izvan njih, u ulozi promotora različitosti, inkluzije i veleposlanika mira. U Hrvatskom paraolimpijskom odboru težimo boljem, inkluzivnim i jednakopravnom društvu, bez diskriminacije, ovisnosti i sukoba,” naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić u svom uvodnom govoru.

Iza hrvatskih parasportaša još je jedna uspješna godina. Parasportaši su u 2022. nastupili na ukupno 82 međunarodna natjecanja u 19 sportova. Nastupili su i na 14 svjetskih prvenstava, osam europskih prvenstava, 11 svjetskih kupova, te jednom europskom kupu. Ukupno su hrvatski parasportaši na međunarodnim natjecanjima u 2022. osvojili 269 medalja od toga 98 zlatnih, 76 srebrnih i 95 brončanih.

Najuspješniji parasportaš za 2022. godinu je paraplivač Dino Sinovčić koji je obranio Svjetsko zlato u disciplini 100m leđno.

Najuspješnija parasportašica za 2022. godini je Anđela Mužinić Vincetić koja je osvojila srebro u parastolnom tenisu na Svjetskom prvenstvu.

Nagradu za najuspješniju ekipu odnijela je muška reprezentacija u para sportskom ribolovu koja je osvojila zlatnu medalju na 23. svjetskom prvenstvu.

Također, na svečanosti je naglašena potreba za stručnim kadrovima u parasportu, a Kineziološki fakultet Osijek je prvi Kineziološki fakultet u Republici Hrvatskoj koji je u obvezni program za sve studente uveo kolegije Sport osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju i Kineziološke aktivnosti djece s posebnim potrebama te je u pripremi zajednički projekt u partnerstvu s Hrvatskim paraolimpijskim odborom Republike Hrvatske.

Na svečanosti Dana paraolimpijskog sporta sudjelovali su u ime Kineziološkog fakulteta Osijek dekanica prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević i asistent Zoran Špoljarić.

KIFOS_Svečanost Dana paraolimpijskog sporta_2023

 

 

Dokumenti