01.03.2023

STUDENTI KINEZIOLOŠKOG FAKULTETA OSIJEK DRUGU GODINU ZAREDOM OSVAJAJU NAGRADE NA ZNANSTVENIM KONFERENCIJAMA

U petak 24. veljače 2023. godine održala se 21. godišnja međunarodna konferencija ”Kondicijska priprema sportaša 2023” koja se održala u Zagrebu. Studenti Kineziološkog fakulteta aplicirali su veliki broj radova od kojih je njih 5 prijavljeno za natječaj za najbolji studentski rad. U završnom dijelu konferencije, izložili su svoje radove pred povjerenstvom iz različitih država i ostalim polaznicima Konferencije. Nagradu za najbolji studentski rad na 21. godišnjoj međunarodnoj konferenciji Kondicijska priprema sportaša već drugu godinu za redom osvojio je Blago Čepo (3. godina prijediplomskog sveučilišnog studija Kineziologija). Blago Čepo na natječaj je aplicirao dva svoja rada pod nazivom Analiza pokazatelja situacijske učinkovitosti Hrvatske nogometne reprezentacije tijekom Svjetskog prvenstva 2018. godine i 2022. godine i Povezanost pokazatelja situacijske učinkovitosti i konačnog rezultata na utakmicama grupne faze Svjetskog prvenstva 2022. godine u nogometu.

Izjava Blage Čepe:

”Prošle godine osnovali smo sekciju za znanost gdje nas je asistent Marin Marinović upoznao s pisanjem znanstvenih radova. Na sekciji smo stekli znanja o pisanju i interpretiranju rezultata znanstvenih radova te u konačnici implementirati najnovije spoznaje u praksi. Primijenio sam znanje iz kolegija statistike i nogometa te sam aplicirao dva rada, ove godine nastavio sam istraživanja u smjeru notacijske analize u nogometu te objavio dva rada u zborniku Kondicijska priprema sportaša 2023. Hvala Fakultetu što su prepoznali naš rad te financirali objavu naših radova u zbornik. Uz podršku Fakulteta, pomoć asistentice Ive Macan i asistenta Marina Marinovića, Studentska sekcija za znanost KIFOS ove godine organizira 1. međunarodnu studentsku konferenciju „Važnost interdisciplinarnosti u sportu“. Cilj ove konferencije je prenošenje najnovijih spoznaja iz znanosti i iskustva iz prakse uz predavanja stručnjaka iz područja kineziologije i srodnih znanosti. Ovim putem pozivam sve studente da se prijave na konferenciju kako bi stekli nova znanja i primijenili ih u praksi.”

Drugo mjesto osvojile su studentice Jana Gregurić (3. godina prijediplomskog sveučilišnog studija Kineziologije) i Sara Aščić (2. godina diplomskog sveučilišnog studija Kineziološka edukacija) koje su također objavile dva znanstvena rada sa temama Povezanost sastava tijela s kvalitetom hoda starije aktivne populacije i Povezanost rezultata u motoričkim testovima s rezultatom u skoku u vis kod vrhunskog skakača u vis u školskoj dobi.

Jana Gregurić svoje sudjelovanje komentirala je:

”Prošle godine smo u sklopu studentske Sekcije za znanost naučili kako pisati radove, asistent Marin Marinović nas je puno toga naučio, a ove godine je uz njega bila i asistentica Iva Macan, koja nas je također puno toga naučila. Nekoliko nas studenata se dosta zainteresiralo za pisanje radova te smo sudjelovali i na drugim konferencijama. Ove godine su studenti Kineziološkog fakulteta Osijek osvojili prva tri mjesta na natječaju za najbolji studentski rad te su naši radovi objavljeni u zborniku Kondicijska priprema sportaša 2023 te osvojile 2. mjesto za rad na temu: Povezanost sastava tijela s kvalitetom hoda starije aktivne populacije, te nam je to zasigurno dalo dodatnu motivaciju za daljnje pisanje radova. Jako smo zahvalni asistentici Macan i asistentu Marinoviću što su uvijek spremni pomoći i odvojiti svoje vrijeme za naša pitanja i ideje. Također, zahvaljujemo se Kineziološkom fakultetu Osijek na velikoj podršci te mogućnosti za naš napredak i razvoj.”

Sara Aščić izjavila je:

”Prošle se godine na inicijativu asistenta Marina Marinovića na fakultetu okupila grupa studenata zainteresirana za znanstvenu djelatnost. Kao plod tog truda i rada kako asistenta koji nas je mentorirao, tako i nas studenata iznjedrili su se mnogi znanstveni radovi. Ove smo godine kolegica Jana Gregurić i ja na 21.godišnu konferenciju Kondicijska priprema sportaša aplicirale 2 rada te su oba kandidirala na natječaju za najbolji studentski rad. Teme radova bile su Povezanost rezultata u motoričkim testovima s rezultatom u skoku u vis kod vrhunskog skakača u vis u školskoj dobi te Povezanost sastava tijela s kvalitetom hoda starije aktivne populacije. Rad na temu Povezanost sastava tijela s kvalitetom hoda starije aktivne populacije osvojio je 2.mjesto na natječaju. Ovakav rezultat velik je poticaj za daljnje znanstveno djelovanje nama, a nadam se i poticaj ostalim studentima da se uključe. Činjenica da su prva 3 mjesta odnijeli studenti Kineziološkog fakulteta Osijek, zaista pokazuje da se na fakultetu radi kvalitetno. Ovom bih se prilikom htjela posebno zahvaliti asistentima Marinu Marinoviću i Ivi Macan na neizmjernoj podršci i poticaju da se razvijamo. Također, zahvaljujem i Kineziološkom fakultetu Osijek što podržavaju interes studenata za znanstvenu djelatnost.”

Treće mjesto osvojili su studenti Ivan Paravac (3. godina prijediplomskog sveučilišnog studija Kineziologije) i Atila Salaj (2. godina prijediplomskog sveučilišnog studija Kineziološka edukacija) koji su objavili rad s temom Pouzdanost i valjanost mobilne aplikacije za mjerenje vremena sprinta.

Ivan Paravac i Atila Salaj izjavili su :

”Na ovogodišnjem izdanju konferencije „Kondicijska priprema sportaša“ kolega Salaj i ja smo pokušali naći temu za rad koja je primjenjiva u mnogim područjima. Odlučili smo se za ispitivanje valjanosti i pouzdanosti mobilne aplikacije za mjerenje vremena sprinta te smo primjenom znanja iz metodologije i statistike konstruirali istraživanje, prikupili podatke, obradili ih i interpretirali. Rezultati su pokazali da je ta aplikacija „Photo Finish“ visoko pouzdana i valjana te može služiti kao dostupna i jeftina supstitucija za primjenu u treningu. Na samom natječaju za najbolji studentski rad, naš rad osvojio je 3. mjesto, odmah iza kolega s našeg fakulteta.”