24.01.2022

Posjet Znanstveno-istraživačkom centru Kopar

Od 17.-19. siječnja 2022. delegacija Kineziološkog fakulteta Osijek u sastavu prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević, dekanica, doc. dr. sc. Iva Šklempe Kokić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju i izv. prof. dr. sc. Zvonimir Tomac, prodekan za nastavu i studente posjetila je Znanstveno-istraživački centar Kopar u Republici Sloveniji. Posjet je realiziran kroz Erasmus+ program razmjene u svrhu stručnog usavršavanja i predstavlja našu prvu odlaznu mobilnost nastavnika organizanu kroz naš Fakultet.

Znanstveno-istraživački centar Kopar (Znanstveno-raziskovalno središče Koper – ZRS) bavi se interdisciplinarnim istraživanjima koja uključuju humanističke, društvene i prirodne znanosti, a jedan od njegovih istraživačkih instituta je i Institut za kineziološka istraživanja IKARUS koji je nama bio posebno interesantan.  ZRS je osnovan 1994. odlukom Vlade Republike Slovenije te je danas jedan od najperspektivnijih javnih znanstvenih instituta u Republici Sloveniji s nositeljstvom i partnerstvom na mnogim međunarodnim projektima financiranim EU sredstvima od kojih je veliki dio iz područja raznih kinezioloških disciplina. Radi se o vrhunskoj znanstvenoj ustanovi koja nam može biti uzor u obavljanju znanstvene djelatnosti.

Ugostili su nas prof. dr. sc. Rado Pišot, ravnatelj ZRS-a te prof. dr. sc. Boštjan Šimunič, predstojnik Instituta za kineziološka istraživanja, a upoznali smo i druge djelatnike centra koji su nam predstavili svoje projekte iz područja kineziologije. Osim prezentacije njihovog rada upoznali smo se s laboratorijem u kojem obavljaju kineziološka istraživanja i prodiskutirali buduću suradnju na projektima te predstavili naš mladi Fakultet.

U sklopu posjeta potpisan je i sporazum o suradnji našeg Fakulteta i ZRS-a. Sporazum se odnosi na suradnju u znanstvenim, stručnim i nastavnim aktivnostima. Posebice se odnosi na zajedničku prijavu projekata, ali i razmjenu kurikuluma, istraživačkih ideja te organizaciju različitih događanja. U sklopu sporazuma predviđene su i mobilnosti studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja što je posebno interesantno za naše nastavnike koji će imati priliku upoznati se s najnovijom istraživačkom opremom i tehnikama te sudjelovati na ljetnim školama i konferencijama koje organizira ZRS.