03.05.2024

Osam staza skrivenog okvira – otvorena izložba na KIFOS-u

Na Kineziološkom fakultetu Osijek 3. svibnja 2024. godine otvorena je izložba o povijesti paraplivanja u Hrvatskoj pod nazivom Osam staza skrivenog okvira Hrvatskog športskog muzeja u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom i Hrvatskim paraplivačkim savezom. Izložbu je otvorila viša kustosica Martina Vargek, Mario Burek, savjetnik pravobranitelja za osobe s invaliditetom i u ime dekanice prof. dr. sc. Vesnice Mlinarević sve prisutne je pozdravio doc. dr. sc. Tvrtko Galić, prodekan za razvoj, stručni rad i organizaciju poslovanja. Autorice izložbe su Martina Vargek, viša kustosica Hrvatskog športskog muzeja i Ana Sršen, hrvatska paraolimpijka.

Izložba Osam staza skrivenog okvira audiodeskripcijom tekstova na hrvatskom i engleskom jeziku te opisom triju predmeta prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama. U suradnji s Hrvatskim savezom slijepih tiskan je i katalog izložbe na Brailleovu pismu i uvećanom crnom tisku.

Izložba ima pet cjelina. U prvoj cjelini prikazuje se razvoj parasporta i paraplivanja u Hrvatskoj tijekom povijesnog razvoja Hrvatskoga paraolimpijskog odbora i Hrvatskoga paraplivačkog saveza. U drugoj cjelini predstavljaju se prema redoslijedu osvojenih medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima Roko Mikelin Opara, Ana Sršen, Mihovil Španja, Kristijan Vincetić, Dino Sinovčić, Sanja Milojević, Ante Rađa i Emma Mečić. Također, predstavljeni su i predstavnici na paraolimpijskim igrama od kojih se ističu Nataša Sobočan, Matija Grebenić, Tomi Brajša i Paula Novina. Na XVII. Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine hrvatski predstavnici su Emma Mečić, Paula Novina i Dino Sinovčić.

Treća cjelina prikazuje discipline u paraplivanju i sportske klase, a četvrta disciplina odnosi se na povijesni razvoj i pregled osvojenih medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima.

Posljednji dio izložbe pod nazivom „Ispred okvira“ prikazuje razgovore s paraplivačicama koje su osvojile medalje na velikim natjecanjima Emmom Mečić i Anom Sršen te paraplivačima Rokom Mikelinom Oparom, Dino Sinovčićem, Mihovilom Španjom i Kristijanom Vincetićem.

Izložba je otvorena do 30. svibnja 2024. godine

 

Galeriju fotografija otvorenja pogledajte OVDJE