13.04.2022

Noć knjige na KIFOS-u

Noć knjige na Kineziološkom fakultetu Osijek, 25. travnja 2022. obilježit će interdisciplinarna i intermedijalna  priča-performans o hrvatskom  (i slavenskom) baštinskom pismu glagoljici  Slušaj, kušaj, piši kojoj je cilj propitivanje prostora slobode toga pisma i kulturnoidentitetskog simbola u 21. stoljeću.  Pokret kao supstancija kineziologije postaje “slovokret” na primjeru glagoljičnoga pisma. Kretanje započinje predavanjem kao početnom točkom te se dalje ritmično pretače u radionicu i nastavlja se gibati – pokretom ruke da bi se slovo pisaljkom na papiru oblikovalo, točno utvrđenim slijedom pokreta, a onda se prenosi na tijelo koje postaje pismovni medij, gibajući se poput pisaljke u  oblikovanju slovo-čovjeka. Nove skupine mišića udružit će se u pokretu pripreme i kušanja odabranih glagoljaških recepata iz knjižice Branka Fučića Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice, a sve to u suradnji, i sa svješću o važnosti promoviranja zdravog života tijela koji počiva na pokretu, kretnji i kretanju i duha koji se hrani knjigama, riječima i slovima.

Program započinje 25. travnja u 15 sati u dvorani Pampas s pozvanim predavanjem prof. dr. sc. Milice Lukić, O “Slovokretu”, a nastavlja se s trima radionicama do navečer.

Sudionici Noći knjige na Kineziološkom fakultetu: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Filozofski fakultet Osijek, Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Pozivamo vas da doživite glagoljicu i glagoljično pismo na KIFOS način!

Vidimo se!

Dokumenti