04.12.2023

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Svake godine, 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom s ciljem podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču osoba s invaliditetom te promicanja njihovih prava, dostojanstva i sudjelovanja u svim aspektima društva. Kineziološki fakultet Osijek ponosno podržava ovu inicijativu i aktivno radi na stvaranju inkluzivnog okruženja.

 

Jedna od ključnih inicijativa na Kineziološkom fakultetu Osijek je implementacija obveznih kolegija za sve studente koji se bave područjem Parasporta i sporta djece s teškoćama u razvoju i kinezioloških aktivnosti djece s posebnim potrebama. Ovi kolegiji predstavljaju temeljnu komponentu obrazovnog programa fakulteta i pružaju studentima znanje, vještine i razumijevanje potrebno za rad s osobama s invaliditetom.

Parasport, kao grana kineziologije posvećena sportu za osobe s invaliditetom, dobiva poseban naglasak na Kineziološkom fakultetu Osijek. Studenti imaju priliku proučiti različite vrste parasporta, razumjeti prilagodbe i modifikacije sportskih aktivnosti te razvijati stručnost u pružanju podrške sportašima s invaliditetom. Kroz teorijski i praktični rad, studenti stječu potrebna znanja o fizičkom i psihološkom aspektu sportske rehabilitacije.

S druge strane, kolegij posvećen kineziološkim aktivnostima djece s posebnim potrebama priprema buduće stručnjake za rad u inkluzivnom okruženju. Studenti uče prilagoditi tjelesne aktivnosti prema individualnim potrebama djece s različitim teškoćama i razvijati strategije za poticanje tjelesnog, emocionalnog i socijalnog razvoja.

Kroz ove kolegije, Kineziološki fakultet Osijek potiče studente da razvijaju senzibilitet prema potrebama osoba s invaliditetom, grade inkluzivno društvo te doprinose poboljšanju kvalitete života osoba s različitim tjelesnim ili intelektualnim izazovima. Fakultet također surađuje s lokalnim udrugama i institucijama kako bi studenti imali priliku primijeniti svoje znanje u stvarnom okruženju.

 

Uzimajući u obzir Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Kineziološki fakultet Osijek ponosno ističe svoju posvećenost inkluzivnom obrazovanju i pružanju podrške osobama s invaliditetom u svim sferama života. Nastavnici i studenti zajedno rade na izgradnji mostova između svih članova društva, stvarajući zajednicu u kojoj svatko ima priliku ostvariti svoj puni potencijal, bez obzira na fizičke ili intelektualne izazove.