15.02.2023

Kineziološki fakultet Osijek nabavio inovativan uređaj TMG

Kineziološki fakultet Osijek nabavio je inovativan uređaj za tenziomiografiju te time značajno poboljšao svoju znanstvenu infrastrukturu i potencijal. Povodom toga, dana 14. veljače 2023. godine održana je edukacija za nastavnike Fakulteta koji će uređaj koristiti u istraživačke, dijagnostičke, ali i nastavne svrhe. Edukaciju je održao Sergej Rožman, konzultat tvrtke TMG-BMC d.o.o. iz Ljubljane, tvrtke koja stoji iza razvoja ove metode.

Tenziomiografija je metoda procjene kontraktilnih karakteristika mišića. Znanstveno je validirana i potvrđena s više od 50 nezavisnih istraživanja, a daje informacije o kontraktilnim svojstvima mišića na objektivan i neinvazivan način. Osim informacija o sastavu mišića (primjerice udjelu brzih i sporih mišićnih vlakana), metodom je moguće procjenjivati zamor i simetriju mišića te pratiti akutne i kronične promjene funkcionalnog stanja mišića, predviđati rizik od ozljeda te pratiti proces rehabilitacije. Mogućnosti primjene su široke, od vrhunskog sporta, rehabilitacije i prevencije, do istraživačkih projekata.

Ovaj uređaj omogućit će porast znanstvene produkcije Fakulteta, podići će znanstvene kompetencije nastavnika, a kroz edukaciju studenata koja se planira podići će se i njihova kompetitivnost na tržištu rada jer će znati rukovati novim i inovativnim tehnologijama. S obzirom da se uređaj koristi u renomiranim svjetskim sportskim klubovima i klinikama, ponosni smo što ćemo dijagnostiku i interpretaciju rezultata moći ponuditi i sportašima iz regije svih životnih dobi kako bi očuvali svoje zdravlje i poboljšali sportske rezultate.