11.03.2024

Izvještaj o Akciji “Hod 5 do 12” u Osijeku povodom Svjetskog dana debljine

U Osijeku je obilježen Svjetski dan debljine akcijom nazvanom “Hod 5 do 12”, koja je okupila građane na Promenadi s ciljem podizanja svijesti o važnosti redovite tjelesne aktivnosti u prevenciji pretilosti. Prema alarmantnim podacima, više od 650 milijuna odraslih osoba diljem svijeta suočava se s pretilošću, što je postalo globalni problem s ozbiljnim zdravstvenim implikacijama.

Organizatori akcije istaknuli su da je svaka druga osoba u Republici Hrvatskoj pretila, naglašavajući potrebu za promjenom životnih navika, posebno u prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Doc. dr. sc. Petar Šušnjara s Kineziološkog fakulteta Osijek i ambasador Hrvatske lige za hipertenziju upozorio je na alarmantan trend pretilosti među djecom predškolske dobi te istaknuo da debljina nije samo estetski problem, već i uzrok mnogih kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti.

Promjena životnih navika, s naglaskom na prehranu i tjelesnu aktivnost, ključna je u liječenju debljine, što je istaknuo izv. prof. dr. sc. Zvonimir Tomac s Kineziološkog fakulteta Osijek. Sudionici akcije, poput studenata Ana Price s Medicinskog fakulteta i Lee Petrov s Kineziološkog fakulteta, naglasili su važnost redovite tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja i kvalitetnog života.

Obilježavanje Svjetskog dana debljine i akcija “Hod 5 do 12” imali su za cilj ne samo podsjetiti na globalni problem debljine, već i potaknuti na promjene sve one koji se suočavaju s viškom kilograma ili debljinom. Student Mihael Kolar s Medicinskog fakulteta Osijek istaknuo je poruku o važnosti fizičke aktivnosti te potrebu da se barem nekoliko sati tjedno posveti vježbanju.

Akcija je poslala snažnu poruku o važnosti tjelesne aktivnosti i promociji zdravih životnih navika te podsjetila da je ključno započeti s vježbanjem jer je jednom kada se redovito vježba, teže prestati. Ova inicijativa je korak prema stvaranju zdravije zajednice koja aktivno radi na prevenciji pretilosti i promicanju zdravog načina života.

VIŠE: