02.05.2023

Izložba Franjo Bučar i Tišina na sedmercu

U okviru trećih dana Fakulteta, Kineziološki fakultet Osijek u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji sa Hrvatskim športskim muzejom poziva Vas da 3. svibnja 2023. godine u prostorima Kineziološkog fakulteta Osijek u 12.00 sati popratite otvorenje izložbi Franjo Bučar i Tišina na sedmercu.

Izložba Franjo Bučar prvi put je predstavljena javnosti povodom dodjele Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ u zgradi Hrvatskog sabora, i to 2018. godine. Nastala je na temelju građe iz fundusa Hrvatskoga športskog muzeja i dosad je gostovala u nekoliko gradova, a prikazuje život Franje Bučara i njegovo djelovanje u razvoju brojnih sportova u Hrvatskoj. Autorice izložbe su muzejska savjetnica Hrvatskog športskog muzeja Đurđica Bojanić i kustosica Hrvatskog športskog muzeja Martina Vargek. Izložba je od ove godine prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, te je u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih izdan i katalog izložbe na Brailleovom pismu. Hrvatski športski muzej u suradnji s Hrvatskim sportskim savezom gluhih organizirao je izložbu pod nazivom „Tišina na sedmercu“ koja predstavlja povijest hrvatske rukometne reprezentacije gluhih. Izložba je organizirana povodom 30- obljetnice osnivanja Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Izložba je audiodeskripcijom tekstova, videomaterijala i tri odabrana predmeta prilagođena slijepim i slabovidnim osobama te je u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe tiskan i katalog izložbe na Brailleovom pismu. Podijeljena je u dvije cjeline. Prva cjelina prikazuje povijesni razvoj hazene i rukometa u svijetu i Hrvatskoj, dok se druga odnosi na osnivanje škola za gluhu djecu u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci, ali i prvih sportskih društava i rukometnih sekcija gluhih.
Završava videomaterijalima na kojima rukometaši Tomislav Bošnjak, Ivan Pajić i Kristijan Živković opisuju način na koji je pandemija koronavirusa utjecala na njihove pripreme za XII. Europsko rukometno prvenstvo gluhih koje se održalo od 18. do 27. lipnja 2021. u Zagrebu.

Autorica izložbe je Martina Vargek, kustosica Hrvatskog športskog muzeja.

Na otvorenju, publici će se obratiti Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog saveza gluhih, Ljiljana Brkić, predsjednica Osječkog sportskog saveza gluhih te Ivan Kos u ime zajednice osječkog sporta. Izložbe otvara i predstavlja Martina Vargek, kustosica Hrvatskog športskog muzeja.

Kineziološki fakultet Osijek u suradnji s Hrvatskim sportskim savezom gluhih organizira i radionicu hrvatskog znakovnog jezika 12. svibnja 2023. godine, s početkom u 9,30 sati u dvorani Pampas.
Radionicu će voditi prevoditeljica Hrvatskog sportskog saveza gluhih Mihaela Babić, a gost je rukometaš (osvajač medalje na Olimpijskim igrama gluhih u Kolnu) Milivoj Uzurov.