03.03.2023

„Hod 5 do 12″

Drugu godinu za redom Studentska sekcija za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Osijek čiji su ciljevi promocija zdravog načina života, podizanje svijesti o opasnostima na neprepoznate čimbenike rizika kroničnih nezaraznih bolesti organizira „Hod 5 do 12″ u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju i Studentske sekcije za znanost KIFOS.

Hod „5 do 12″ će se u Osijeku održati 4. ožujka 2023. godine u 11:55 sati (ukoliko nam vremenske prilike budu dozvoljavale)  na osječkoj Promenadi, hodom od Mosta mladosti do Mosta dr. Franje Tuđmana, kako bi se probudila svijest o važnosti tjelesne aktivnosti u borbi protiv debljine i pretilosti.

4. ožujka se obilježava Svjetski dan debljine, koja je prisutna kod više od 650 milijuna odraslih osoba na globalnoj razini i jedna je od najvećih javnozdravstvenih briga 21. stoljeća. Prema posljednjim rezultatima Europske zdravstvene ankete (EHIS) u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Posebno treba naglasiti kako debljina nije problem samo odraslog stanovništva,  već se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne i ozbiljne posljedice na zdravlje djece. Procjenjuje se da oko 90% bolesnika s hipertenzijom također ima visceralnu pretilost, dok je vrlo mali postotak bolesnika normalne tjelesne težine.

Ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite u rekreacijskom hodu „Hod 5 do 12″, kako bismo zajedničkom sinergijom upriličili ovaj događaj, a samim time  potaknuli pojedince u našoj lokalnoj zajednici na zdravije životne navike.

Rita Šolaja

predsjednica Studentske sekcije za znanost KIFOS