11.04.2024

2. kongres Hrvatskog društva za bubreg, Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s Hrvatskom udrugom nefroloških medicinskih sestara i tehničara

Od 12. do 14.4.2024. godine u Osijeku održat će se 2. kongres Hrvatskog društva za bubreg, Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s Hrvatskom udrugom nefroloških medicinskih sestara i tehničara. Stalni napredak nefrologije, ali i ostalih struka koje skrbe o bolesnicima s bubrežnim bolestima zahtijeva trajno ulaganje u edukaciju svih sudionika u procesu liječenja i prevencije.

Stoga, sa zadovoljstvom najavljujemo pozvano predavanje doc. dr. sc. Petra Šušnjare koji će nam reći nešto više o “Utjecaju tjelesne aktivnosti na faktore rizika povezanih s nastankom hipertenzije”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), povišeni krvni tlak, odnosno arterijska hipertenzija, vodeći je čimbenik rizika smrtnosti u svijetu dok tjelesna neaktivnost zauzima visoko četvrto mjesto. Uloga tjelesne aktivnosti danas je dokazana kako u sprječavanju nastanka, tako i u liječenju arterijske hipertenzije. Brojne studije koje su istraživale učinak tjelovježbe na vrijednost krvnog tlaka zaključile su kako redovita aktivnost aerobnog tipa može sniziti vrijednosti tlaka. Također, novija spoznaje sugeriraju pozitivan učinak na vrijednosti tlaka i kod dinamičkog treninga snage koji se također očituju u sniženju vrijednost krvnog tlaka. Za razliku od općih preporuka koje se odnose na učestalost vježbanja, osobama s hipertenzijom preporučuje se gotovo svakodnevno (od pet do sedam dana tjedno) provođenje tjelesne aktivnosti u trajanju od 30 do 60 minuta. Isto tako tjelesna aktivnost ne samo da doprinosi  sniženju krvnog tlaka nego je idealan način i za minimiziranje ostalih faktora rizika poput pretilosti, dijabetesa, hiperlipidemije i brojnih drugih.

više na: https://www.nefro-kongres2024.hr/